Voortaan ook deelwagens in KalmthoutGemeente Kalmthout stapt mee in het systeem van het autodelen. Op vrijdag 28 augustus werden de twee elektrische deelwagens van Cambio voorgesteld tijdens een officieel persmoment. Die staan voortaan ter beschikking aan het station van Kalmthout, waar tevens een laadpaal is voor elektrische voertuigen. Kalmthout is bij deze de eerste gemeente in de Noorderkempen die een Cambio-autodeelsysteem aanbiedt.


De laatste jaren kiezen meer en meer mensen voor een alternatief vervoersmiddel, zoals een step of een (elektrische) fiets. Ook met de nabijheid van drie treinstations, zijn er immers veel Kalmthoutenaren niet meer in het bezit van een (tweede) wagen. Maar af en toe kan een (extra) auto ontzettend handig zijn. Autodelen biedt daar de ideale uitkomst: je hoeft niet zelf te investeren in een wagen, maar je hebt er wel steeds één ter beschikking. Door in te zetten op elektrische deelwagens moedigt de gemeente duurzame mobiliteit aan. Het is een emissieloos alternatief voor de klassieke wagen. De vraag was groot naar een autodeelproject. Daarom ging de gemeente op zoek naar een geschikte partner, en vond deze in Cambio.


“Het cambiosysteem wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit, dus ook in Kalmthout springen we mee op de kar”, licht mobiliteitsschepen Jef Van den Bergh toe. “We merken dat het openbaar vervoer goed benut wordt, maar gezien ons uitgestrekte grondgebied is het niet altijd evident om bepaalde afstanden zomaar te overbruggen. Door in te zetten op elektrische deelwagens moedigen we duurzame mobiliteit – zoals het gebruik van trein, fiets en bus – verder aan, als een emissieloos alternatief voor de klassieke wagen.” “Het principe is zowel flexibel als eenvoudig, de drempel om te registreren is heel laag”, vult burgemeester Lukas Jacobs aan. “Je deelt een auto waar je wil op het moment dat je dat wil. Boodschappen doen, een familiebezoek in een andere gemeente of gewoon een dagje uit wordt dan een stuk makkelijker. Dat het werkt, bewees Cambio al in andere steden en gemeenten. Aan ons om het autodelen ook in Kalmthout tot een succes te maken.”


Het concept is heel eenvoudig: wie zich registreert op www.cambio.be, ontvangt een cambio-kaart thuis. Ritten reserveer je via de app, telefoon of site. Je pikt de auto op aan de standplaats aan het station van Kalmthout en brengt hem daarna weer terug. Je betaalt maandelijks een bedrag op basis van je aantal kilometers en gereden uren. Een leuk weetje: als je met je wagen minder dan 11.000 kilometer rijdt op een jaar, ben je goedkoper af met een Cambio-abonnement. Het is kostenbesparend, milieubewust én 24/7 assistentie: kortom, niets dan voordelen!


De gemeente Kalmthout organiseert op donderdag 24 september om 20 uur een digitaal infomoment via www.kalmthout.be/cambio.