Vier beiaardconcerten ‘The Rex Livesessions’ zetten beiaardiers in de kijkerOp 30 april, 7, 14 en 21 mei kan je vanuit je eigen kot genieten van online-concerten van een uniek beiaardconcert. Deze concerten - met telkens een andere innovatieve invalshoek - worden gespeeld met de nieuwe mobiele beiaard op het podium van Schouwburg Rex. De zaal blijft leeg, maar online kan iedereen gratis meeluisteren op de Facebookpagina, het YouTube-kanaal of de website van organisator Bells Lab.


Toen de culturele sector volledig stillag tijdens de coronacrisis, bleven de beiaardiers in hun toren spelen. Ook al was het voor een verdwaalde wandelaar in een verlaten stad of een verborgen luisteraar achter een open raam. Bells Lab is een organisatie die de beiaard tot bij de mensen wil brengen in verschillende creatieve vormen. Bezieler Jan Verheyen is de ideale man om onze beiaardiers in de kijker te zetten.


Vrijdag 30 april, 20 uur - Beiaard en piano: toetsen en stokken Maureen Wong is een pianiste met een hele reeks prijzen en internationale concerten op haar palmares. Ze speelde al eens met een beiaard en zat daarbij boven op het dak. Voor dit concert mag ze met beide voeten op de grond blijven. Samen met beiaardier Jan Verheyen speelt ze klassieke muziek. Op het programma staan bekende componisten als Saint-Saëns, Cesar Franck, maar ook minder bekende zoals Gustav Guastavino.


Vrijdag 7 mei, 20 uur – Beiaard en viool: klok en folk Bert van Laethem is een violist die van vele markten thuis is. Hij speelde bij bekende klassieke orkesten, maar is ook gefascineerd door volksmuziek. Tijdens dit concert staat Ierse en Keltische folkmuziek op het programma. Bert wordt voor de gelegenheid begeleid door het grootste volksmuziekinstrument: de beiaard, bespeeld door Jan Verheyen.


Vrijdag 14 mei, 20 uur: Bells Lab electro acoustic Bells Lab experimenteert met klokken en klanken en brengt dit in première. Beiaardier Jan Verheyen speelt over elektronische backing tracks. Alles wat er gespeeld wordt is eigen en oorspronkelijk materiaal, dat Jan samen met Jan De Mayer ontwikkelde. In een van de liederen brengen we het geluid van de toren naar buiten. We maakten samples in de beiaardtoren van Hasselt en verwerkten die in het lied. Zo wordt bijvoorbeeld de mechaniek van het uurwerk de beat, maar ook de stappen op de houten trappen krijgen een functie.


Vrijdag 21 mei, 20 uur – Band en beiaard: that’s how dreams are made De beiaard speelt samen met een volledige band van gitaar, basgitaar, saxofoon, keys, drum en zang. De fusion band B-Moll is bekend in de wijde omgeving en speelt in diverse genres. Jan Verheyen neemt deze keer de microfoon in de hand en laat het beiaardspel aan Jasper Depraetere over, een jonge beiaardier uit Lier. Op het programma staan liedjes van Jasper Steverlinck (That’s not how dreams are made), Portishead (Roads), Radiohead (Street Spirit), Sting (Moon over Bourbon Street), David Bowie (Life on Mars) en George Gershwin (Summertime). Een droom van Jan komt in vervulling, vandaar de titel van dit concert: That’s how dreams are made.


Bells Lab Jan Verheyen, beiaardier van Hasselt en Neerpelt, bezieler van Bells Lab en leerkracht beiaard aan de academies van Mol en Noord-Limburg en de beiaardschool van Mechelen, nodigde zijn collega’s van de muziekacademie uit om met de mobiele beiaard samen te spelen. Daaruit vloeiden deze boeiende samenwerkingen. De concerten worden in de lege Schouwburg Rex opgenomen en uitgezonden op vier vrijdagavonden van 30 april tot en met 21 mei, telkens om 20 uur op www.bellslab.net en op de Facebookpagina en het Youtube-kanaal van Bells Lab.


Deze concerten worden mogelijk gemaakt door de fijne samenwerking met Cultuurcentrum ’t Getouw, onze Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord, het Molse beiaardcomité en een culturele activiteitenpremie van de Vlaamse Overheid.