Verken het land van Playsantiën in het spoor van de stoomtramHet Land van Playsantiën is deze zomer in de ban van de stoomtram, die zo' 130 jaar

geleden de stad met de Kempen verbond. De stoomtram werd voor de gemeenten Lille,

Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel - die samen het Land van Playsantiën vormen - de

inspiratiebron voor een promotiefilm en fietstochten om de toeristische trekpleisters in

het hart van de Kempen in de kijker te zetten. Aan jou om deze zomer het Land van

Playsantiën te verkennen in het spoor van de stoomtram.


Al meer dan 15 jaar werken de vijf gemeenten van het Land van Playsantiën samen om de toeristische troeven op de kaart te zetten. 'Het viel daarbij op dat vele mooie en belangrijke toeristische locaties dankzij de stoomtram geworden zijn, tot wat ze nu zijn, verklaart Luc De Backer, voorzitter van het Land van Playsantiën.


Promotiefilm

De  promotiefilm van Land van Playsantiën toont je het playsante land, en vertelt wat de komst van de stoomtram betekent heeft in onze streek. De stoomtram bracht immers welvaart. Gegoede burgers uit de steden kwamen naar de Kempen en (ver)bouwden hier landhuizen en kastelen om zich in het weekend of tijdens vakanties te vermaken. 'Deze hoven van Playsantiën waaronder kasteel de Renesse in Oostmalle en Hof van Liere in Zandhoven (beide kastelen vinden hun oorsprong in de 15de eeuw), waren trouwens ook de aanleiding voor de naam Land van Playsantiën', vult Patrick Debaere, ondervoorzitter van het Land van Playsantiën aan.

Ook op artistiek en religieus vlak was de stoomtram belangrijk. Zo reden er speciale stoomtrams naar de bedevaartplaatsen van onze streek, namelijk de Heggekapel in Poederlee en de Gummaruskapel in Emblem.

Ook het groene karakter van de Kempen is prominent vertegenwoordigd in de film. Door het groen en de gezonde lucht zochten TBC-patiënten en geesteszieken vroeger hun heil in de Kempen. Het mooie gemeentehuis van Zoersel, het vroegere klooster en ziekenhuis kwam er omdat het langs een stoomtramlijn lag. Ook nu is het groen nog één van de troeven van het Land van Playsantiën.


De promotiefilm kan je bekijken op youtube of tijdens één van de reeds geplande toonmomenten.

In het Lindepaviljoen in Zoersel zal je de film alvast kunnen bewonderen op 6,7,8,9, en 10 juli van 16 tot 18 uur. De film is ook te zien op de normale openingsdagen: alle zaterdagen, zon- en feestdagen in juli en augustus en alle zondagen in september en dit van 13 tot 17 uur.

Op 27 augustus kan je terecht in de Lilse Bergen (zaal Eekhoorn).


Fietsbrochure In het spoor van de stoomtram

Land van Playsantiën biedt ook vier fietstochten aan die het spoor van de stoomtram volgen. Ze vertrekken aan historisch waardevolle plaatsen, zoals de geklasseerde dorpskern van Zandhoven, het Lindepaviljoen in Zoersel, het kasteel de Renesse in Oostmalle en Hof d'Intere in Lille. 'De fietstochten tussen 31 en 43.5 km kan je afzonderlijk fietsen of aan elkaar schakelen als één grote fietstocht van 108 km', zegt Luc De Backer. Meer informatie over de verschillende fietstochten met een plannetje en fietsknooppunten en ook plaatsen waar je de brochure kan bemachtigen, vind je

op www.landvanplaysantiën.be