Stad Herentals denkt aan milieu met herbruikbare bekersHerentals en Kaliber slaan de handen in elkaar om voor de Herentalse verenigingen herbruikbare bekers ter beschikking te stellen. Die zijn vanaf dit jaar verplicht door de Vlaamse overheid. Met de coronamaatregelen zijn verschillende activiteiten en evenementen opgeschort en verzet. Bij de (her)organisatie van hun events, kunnen Herentalse verenigingen nu dus incalculeren dat de herbruikbare bekers – die vaak een flinke hap uit het budget nemen – vanuit de stad voorzien worden.

Schepen van Sociale Economie Peter Bellens (CD&V): “Het is een mooi sociaal project én hiermee ondersteunen we ook onze burgerinitiatieven. We werken hiervoor immers samen met Kaliber (de vroegere ZuidKempense Werkplaats) die het uitleenmanagement opneemt. Naast onze verenigingen zullen ook burgerinitiatieven van de herbruikbare bekers gebruik kunnen maken, zoals voor straatfeesten.” Het reglement is wordt weldra goedgekeurd. We kochten 3600 herbruikbare bekers aan en trokken hier een kleine 6000 euro voor uit.

Schepen van Evenementen Yoleen Van Camp (N-VA): “Onze visie op evenementen is dat deze zo milieuvriendelijk moeten zijn. Onze verenigingen willen we zoveel mogelijk steunen om dit op een laagdrempelige manier te verwezenlijken. Een bak van 36 bekers zal beschikbaar zijn voor 1,5 euro, zonder waarborg.” In het verleden voorzag de stad ook al herbruikbare bekers en werd een 1000-tal tot vier keer per maand uitgeleend; dat zijn een berg uitgespaarde plastieken bekertjes.

Stefan Verraedt, schepen van Jeugd: “Op vraag van de jeugdraad blijven de bekers voorbehouden voor onze verenigingen. Zij kunnen eenvoudigweg bestellen via webtool bij Kaliber. Na een evaluatie kunnen we ook de uitleen aan externe organisatoren overwegen.” De bekers zijn uit polyethyleen en komen in opbergbakken zodat ze handig afgewassen kunnen worden.