Sint-Dimpna elixir en Gerebernus koffielikeur vallen in de smaakStad Geel en bakker Peter Steurs en zijn vrouw Astrid Clonen presenteren twee nieuwe Geelse dranken: het Sint-Dimpna elixir en de Sint-Gerebernus koffielikeur. Beide dranken werden door Peter en Astrid ontwikkeld op vraag van het stadsbestuur en dit in het kader van de vijfjaarlijkse Dimpnadagen. Naar aanleiding van de coronamaatregelen werden die Dimpnadagen naar 2021 uitgesteld. Het elixir en de koffielikeur zijn echter te lekker om een jaar op de plank te blijven staan en werden daarom nu al officieel voorgesteld.


De Geelse patroonheilige Sint-Dimpna wordt elke vijf jaar extra in de bloemetjes gezet tijdens de Dimpnadagen. Die hadden dit jaar in de meimaand plaats moeten vinden. Het coronavirus besliste daar echter anders over en de festiviteiten werden een jaartje uitgesteld naar 2021.

In het kader van de Dimpnadagen had het Geelse stadsbestuur bij monde van schepen Nadine Laeremans aan Peter Steurs en zijn vrouw Astrid Clonen de vraag gesteld om een nieuw streekproduct ter ere van Dimpna te ontwikkelen. Peter en Astrid zijn op dat vlak immers niet aan hun proefstuk toe en bedenken regelmatig nieuwe lokale producten: de Geelse saffraanmoppen, het Dimpnakoekje, Geelse hartjes en recent nog de uilskuikens in chocolade zijn slechts enkele lekkernijen van hun hand. Met hun eigen ‘Yellow Gin’ hebben ze al bewezen dat ze ook met drank creatief aan de slag kunnen gaan.

Aan de uitgebreide collectie worden nu ook het Sint-Dimpna Elixir en de Gerebernus koffielikeur toegevoegd. Over de benaming diende niet lang nagedacht te worden: de Geelse patroonheilige Sint-Dimpna leent haar naam aan een verrukkelijk elixir, haar biechtvader Gerebernus aan de eerste Geelse koffielikeur. Het elixir bevat toetsen van gember, limoen, sinas, vanille, anijs, iriswortel en bergalsem. Omdat het smakenpallet zo uitgebreid is zijn er weinig suikers toegevoegd. De koffielikeur is een gedistilleerde drank met een zachte koffiesmaak die als borrel gedronken kan worden of als smaakmaker kan dienen in verschillende recepten. Beide dranken hebben een alcoholpercentage van 21%.

Het Sint-Dimpna Elixir en de Gerebernus koffielikeur zijn verkrijgbaar in de bakkerij van Peter en Astrid en de stad zal de dranken ook schenken tijdens activiteiten gelinkt aan haar patroonheilige.