Rijkevorselse kinderklimaatambassadeur overhandigt klimaatstoel aan burgemeester en gemeenteraadVoor aanvang van de gemeenteraadszitting op maandag 2 maart overhandigde de 11-jarige Jaan De Cordt, kinderklimaatambassadeur van Rijkevorsel, zijn klimaatstoel aan de burgemeester en de gemeenteraad. Met deze stoel wil hij de beleidsmakers eraan herinneren dat ze bij al hun beslissingen rekening moeten houden met de stem van de toekomstige generatie en dus een klimaatvriendelijk beleid moeten voeren.


Een klimaatstoel voor Rijkevorsel

Jaan heeft de afgelopen maanden samen met leeftijdsgenoten van de andere Kempense gemeenten deelgenomen aan de Kempense kinderklimaattops. Onder begeleiding van Good Planet Belgium dachten ze na over hoe we van de Kempen een klimaatvriendelijke regio kunnen maken. Daarnaast versierden de kinderen een toekomststoel, waarmee ze de gemeenten willen aanmoedigen om klimaatvriendelijke beslissingen te nemen.


De stoel krijgt een prominente plaats in het gemeentehuis. Jaan gaf mee dat het de bedoeling is dat de gemeenteraadsleden bij elke beslissing die genomen wordt even naar zijn stoel kijken en zo nadenken of de beslissing wel goed is voor het klimaat.


Zelf neemt Jaan ook het voortouw ten gunste van het klimaat: hij gebruikt herbruikbare potjes voor de boterhammen en tussendoortjes die hij eet op school, neemt geen rietjes aan bij het drinken van een flesje, komt steeds met de fiets naar school en vindt het niet erg om tweedehandskledij te kopen.


Jaan wil samen met de andere klimaatambassadeurs iedereen laten nadenken over het klimaat en iedereen ervan bewust maken dat er iets moet gebeuren. Een belangrijke spreuk die hij onthouden heeft is “Vandaag maak jij het klimaat van morgen!”.


Klimaatvriendelijke initiatieven voor Rijkevorsel

Na het gesprek met Jaan gaf het bestuur mee welke klimaatvriendelijke initiatieven er op de planning staan voor Rijkevorsel. Zo wil de gemeente o.a. de oude openbare verlichting tegen 2030 volledig vervangen door LED-verlichting, wordt de vergroening van het wagenpark verdergezet en neemt Rijkevorsel deel aan de 1001-bomencampagne, waarbij het de bedoeling is dat elk gezin dit jaar gratis een boom naar keuze kan bestellen bij de gemeente.

De formule van de kinderklimaatambassadeurs en de toekomststoel past binnen het project Kempen2030, waarbij de Kempense gemeenten het engagement aangaan om 40 % CO2 te besparen tegen 2030.