Lille plaatst zuilen voor hondenpoep


Lille plaatste afgelopen week vier hondenpoepzuilen. In de zuilen kunnen hondeneigenaars hun hondenpoepzakjes achterlaten. Met het proefproject wil de gemeente nagaan of hondeneigenaars hun gedrag aanpassen en effectief de hondenpoep oprapen zoals het hoort. Je vindt de vuilbakken aan de hondenlosloopzone aan De Lilse Bergen, pleintje Boonhof, Hof d’Intere en het Poejelspadje.


De vier zuilen kwamen er met de steun van Mooimakers. Samen met Mooimakers ging de gemeente al aan de slag om alle vuilbakken te inventariseren en te voorzien van een QR-code. Zo kan de gemeente alle vuilbakken opvolgen en extra vuilbakken plaatsen of vuilbakken wegnemen waar nodig.


Schepen van Duurzaamheid Luc De Backer (Groen): “We plaatsten de hondenpoepzuilen op 'hotspots' waar er vaak overlast is van hondenpoep. We gaan echter nooit in elke straat een zuil kunnen plaatsen. Elke hondeneigenaar draagt hier een verantwoordelijkheid. Je bent verplicht de poep op te rapen en mee te nemen naar huis of in een vuilbak te droppen. De meeste van onze hondeneigenaars rapen netjes de hondenpoep op zoals het hoort. We hopen dat we met de zuilen ook de hardleerse eigenaars kunnen overtuigen hun hondenpoep op te rapen. Wie hondenpoep laat liggen of zonder hondenpoepzakje op stap gaat, riskeert trouwens een GAS-boete. De poep van je hond laten liggen, is minder onschuldig dan het lijkt. Het is absoluut niet fijn wanneer je in hondenpoep trapt. Laat staan dat spelende kinderen met hun kledij in hondenpoep terecht komen. We hebben heel geëngageerde, vrijwillige Lilse Mooimakers die overal zwerfvuil rapen en vaak geconfronteerd worden met hondenpoep. We vragen iedereen om respectvol te zijn naar onze Mooimakers en hondenpoep op te rapen.”