Licht, ruimte en warme sfeer troef in nagelnieuw internistisch daghospitaal van AZ HerentalsHet AZ Herentals ontvangt patiënten voor het internistisch daghospitaal voortaan in een mooie en moderne omgeving. De nieuwe afdeling is ruim, heeft veel licht en beschikt over alle voorzieningen. Door de verdubbeling van de capaciteit kunnen er bovendien ook meer patiënten terecht.

Ruimte voor bijkomende patiënten, veel invallend daglicht, moderne zalen om in te vertoeven én een ruim buitenterras. Dat is de samenvatting van het nieuwe internistische daghospitaal dat het AZ Herentals vandaag officieel kon openen.

Voor het eerst sinds de oprichting van deze afdeling konden patiënten en medewerkers de intrek nemen in een nagelnieuwe omgeving.


Er zijn twee zalen met in totaal 24 zetels en 6 eenpersoonskamers. In elke zaal is er een toog waar patiënten en begeleiders kunnen aanschuiven voor een tasje koffie en iets lekkers dat vrijwilligers regelmatig zelf voorzien. Ook is er een ruim buitenterras waar patiënten plaats kunnen nemen in een loungezetel, zelfs met hun infuus. Ze blijven er in het zicht van de verpleegkundigen voor het geval er assistentie nodig is.

De afdeling is groter geworden, waardoor meer patiënten er voor hun dagbehandeling terecht kunnen.


Voor de medewerkers is de grote verbetering dat er een speciale buizenpost voor chemobereidingen komt tussen de ziekenhuisapotheek en de afdeling. Riet Missoorten: ‘Medewerkers moesten voortdurend over en weer lopen tussen onze afdeling en de ziekenhuisapotheek om bereidingen op te halen. Doordat we nu over een aparte buizenpost beschikken, speciaal voor deze producten en in overeenstemming met de normen voor een dergelijk transport, sparen we veel tijd uit.’

Door een andere werkindeling zal elke patiënt een vaste verpleegkundige krijgen tijdens zijn dagbehandeling, waardoor het comfort voor en het toezicht op de patiënt verbetert. Bovendien volgen de verpleegkundigen bijkomende opleidingen om patiënten beter met raad en daad te kunnen bijstaan bij bijvoorbeeld hun chemotherapie in pilvorm. Riet Missoorten: ‘Zo kunnen we niet alleen oncocoaching op sociaal, maar ook op verpleegkundig vlak aanbieden.’