Fietsbieb opent een nieuw uitleenpunt in HerentalsStel u voor: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen? Het kan! De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van kinderfietsen tegen een lage prijs. Bij de Fietsbieb kunnen kinderfietsen tot 12 jaar geleend worden. In de provincie Antwerpen zijn er momenteel 11 fietsbieben. Op zaterdag 10 oktober opende de twaalfde Fietsbieb van de provincie officieel haar deuren in Herentals. De opening vond, volledig volgens de coronaregels, plaats in het voormalige Francesco-paviljoen in de Bovenrij 30.

Ouders weten het al langer. Een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. Ook al vindt u op een rommelmarkt vlot een leuk tweedehands fietsje, vaak komen er wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan.

Fietsbieb verzorgt u tiptop

Leden van de Fietsbieb hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets lenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje? Wel, dan mogen leden de geleende fiets inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs langer, als u ook de volgende jaren fietsbieber blijft.

Wie is fietsbieber?

Fietsbieber bent u als u lid wordt. Lid worden kost 20 euro voor een jaar. Wie echter een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis fietsbieber. Die fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt snel een nieuw leven.

Opgelet! Bij het lenen van een fiets wordt 20 euro waarborg gevraagd. Uiteraard krijgt u die terug wanneer u de fiets weer inlevert.

Fietsbieb Herentals

Op zaterdag 10 oktober opende Fietsbieb Herentals met een uitleenpunt in het voormalige Francesco-paviljoen (Bovenrij 30). Voortaan kunt u er elke maand terecht op de tweede zaterdag van de maand tussen 9.30 en 11.30 uur. Bij de start van de Fietsbieb staan reeds meer dan 20 kinderfietsjes te blinken. Vooraleer ze uitgeleend worden, zorgt de Fietsbieb dat de fietsjes op punt staan en zo nodig hersteld worden.

Er is meer

De Fietsbieb speelt in op “het nieuwe delen” en wil het fietsen stimuleren, bij kinderen maar ook in gezinsverband. Fietsen is immers niet alleen gezond maar tevens goed voor het milieu. Om het extra aantrekkelijk te maken, informeert de Fietsbieb over leuke initiatieven in de buurt en regio: een gezinsfietstocht, een workshop ‘leren fietsen’, nieuwe ontwikkelingen in de fietswereld …

Tweedehands kinderfietsen: steeds welkom

De Fietsbieb leent tweedehands kinderfietsen uit. Deze worden aangekocht bij het sociale tewerkstellingsproject Het Fietsenatelier (vzw De Sprong), het Fietsenatelier-OPZ en bij het fietsenatelier de Kringwinkel Zuiderkempen. Ook vrijwilligers van de Fietsbieb sleutelen aan kinderfietsen om ze in orde te maken.

“We willen daarbij ook samenwerken met de Herentalse fietshandelaars voor grote herstellingen en het aankopen van fietsonderdelen. Op die manier stimuleren we ook de samenwerking tussen sociale economiebedrijven en lokale fietshandelaren”, aldus schepen Bellens.

Hebt u thuis nog een kinderfietsje staan, dan kunt u die aan de Fietsbieb schenken in ruil voor een jaar gratis lidmaatschap. Uw fietsje krijgt een tweede leven bij een ander kind.

Partners

Tot slot. De Fietsbieb is een vrijwilligersinitiatief van Stroming vzw en Beweging.net. Voor de opstart van de fietsbieb wordt er 2.500 euro ter beschikking gesteld door het ACV en Bewegingspunt Herentals.