Extra ondersteuning voor vrijwilligers zwerfkattenplan HerentalsDe vrijwilligers van het Herentalse zwerfkattenproject krijgen een opsteker. Jong N-VA Herentals schenkt hen 4 extra vangbakken met de opbrengst van hun Music for Life actie op de kerstmarkt. De extra vangbakken komen goed van pas, nu het team ook versterkt werd met extra vrijwilligers voor Noorderwijk en Morkhoven én de vrijwilligers zich geconfronteerd zagen met een gestolen vangbak. Sinds de zomer werd de werking beter ondersteund via een online meldpunt en springt de stad ook bij op het terrein om de meldingen snel te kunnen beantwoorden.


Yoleen Van Camp, schepen van Dierenwelzijn: “De extra vangbakken komen op de perfecte moment, na de diefstal van een vangbak, extra vrijwilligers op het terrein en het meldpunt dat de werking fel verbeterde.” De stad en vrijwilligers kunnen hiermee nog sneller op meldingen inspelen. Samen roepen ze burgers op om stipt zwerfkatten te blijven melden via het online meldpunt herentals.be/zwerfkatten.


Elke kat die niet onvruchtbaar gemaakt wordt, kan op 5 jaar tijd tot 5000 (!) nakomelingen zorgen. Nog te vaak komen meldingen te laat. Burgers ontfermen zich dan te goeder trouw zelf over een zwerfkat, die dan echter snel voor nakomelingen en overlast zorgen, en dan pas komt de melding – als de problematiek ontspoord is. Met de extra vangacties roept de stad ook expliciet eigenaars van huiskatten op om hun kat – zoals wettelijk verplicht – te steriliseren/castreren en te chippen.


Heidi De Cort en Ann Van Craen: “Soms duurt het een hele tijd eer een gemelde zwerfkat gevangen kan worden; dan staat een vangbak een tijd ter plaatse en kan die niet gebruikt worden voor andere meldingen die binnenkomen. Zeker met deze warme temperaturen zien we zelfs nu al een stijgende melding van kittens, die we prioritair beantwoorden. Sinds een paar maanden hebben we met Steffie een extra vrijwilliger op het terrein in Noorderwijk en Morkhoven en er dienden zich onlangs nog geïnteresseerden aan om een handje toe te steken.” De vrijwilligers kijken uit naar het gloednieuwe zwerfkattenplan van de stad, dat alle procedures op scherp stelt en de problematiek gestructureerd wil aanpakken.


Eind deze maand wordt daar op de stad ook een nieuwe kracht voor aangesteld. Stijn Janssens, voorzitter van Jong N-VA Herentals: “Toen we hoorden van de diefstal van een vangbak, besloten we een deel van de opbrengst van onze eindejaarsactiviteiten in het kader van de Warmste Week aan het zwerfkattenproject te schenken. Als jongeren proberen we ons steentje bij te dragen aan allerlei projecten in Herentals.” Eerder schonken we de opbrengst van onze quiz ook aan het Herentalse vzw Kinderdroom, dat kindjes die het financieel minder breed hebben Sinterklaascadeautjes schenkt.