Bewonder het sociaal-artistieke kunstproject In de Ban(d) van de Fiets in Herentals


In mei start in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk het langverwachte kunstproject ‘In de ban(d) van de fiets’. U kunt in winkeletalages, cafés, openbare gebouwen, straten en pleinen meer dan 90 kunstwerken bewonderen die gemaakt zijn uit oude fietsonderdelen.

De voorbije twee jaar werkten meer dan 60 Herentalse kunstenaars, verenigingen en groepen aan het sociaal kunstproject ‘Herentals in de ban(d) van de fiets’. Zij werden begeleid door de Herentalse kunstenares Agnes Janssens en de stedelijke dienst gelijke kansen en preventie.

Via infoavonden kwamen diverse sociale groepen uit alle lagen van de Herentalse bevolking bij elkaar. Een dertigtal groepen en verenigingen toonde interesse en werkte in team mee om In de ban(d) van de fiets uit te voeren.

De kern van de groep bestaat uit mensen die – wegens hun leeftijd, taal, sociale, psychische of fysieke toestand – kansarm of kwetsbaar zijn. Ze krijgen zelden de kans om in de schijnwerpers te staan en worden haast nooit gevraagd of aangemoedigd om hun talenten te tonen. Nu tonen ze dat in iedereen een kunstenaar zit.

Binnen dit sociaal-artistieke project vervallen dan ook alle grenzen. Er zijn geen validen of mindervaliden, geen kansrijke of kansarmen, geen begaafden of minderbegaafden. De organisatie wil immers een creatieve band rond Herentals leggen en tegelijkertijd een band smeden tussen alle inwoners van de stad.

Alle deelnemende groepen en kunstenaars maakten hun kunstwerken van een fiets, fietsonderdelen of met de fiets als thema. De onderdelen bestaan voornamelijk uit gerecycleerde producten, afval en wegwerpmateriaal. Zo wijst de organisatie ook op het belang van recycleren.


Een plannetje met de locaties van alle kunstwerken kunt u digitaal vinden via www.herentals.be/in-de-band-van-de-fiets/plannetje of op papier verkrijgen aan de balie van de dienst toerisme, Grote Markt 35, 2200 Herentals. Ook staat er bij ieder kunstwerk een bordje met een QR-code die naar het plannetje verwijst.

“We beschouwen iedereen als een gelijke”

De Herentalse kunstenares Agnes Janssens bedacht het concept van In de ban(d) van de fiets en heeft de artistieke leiding. Voor de uitwerking kreeg ze de steun en medewerking van de getalenteerde en sociaal bewogen Jenny Verelst. Agnes wil met haar kunst steeds bijdragen aan een duurzame verandering van de maatschappij.

Agnes Janssens: “Hedendaagse volkskunst is een mooie reden om mensen op een laagdrempelige manier samen te brengen. We hebben ons dan ook gericht op alle sociale groepen die onze stad rijk is. De kernwaarde van dit project is immers inclusie. Dat betekent dat we iedereen als gelijke aanschouwen en gelijke kansen krijgt om mee te werken naar eigen vermogen en kunnen.

De kunstwerken zijn héél arbeidsintensief en vergen een grote diversiteit aan vaardigheden. Hieraan meewerken is voor de deelnemers een stimulans om hun fijne motoriek te ontwikkelen, wat hen enorm veel voldoening geeft. Ook leren de deelnemers om respect te hebben voor elkaars talenten en creativiteit.”


“Een meerwaarde voor Herentals”


Het project is uniek voor Herentals, en waarschijnlijk voor de brede regio. “Het is fantastisch dat we de hele zomer lang in heel Herentals, Noorderwijk en Morkhoven de meest kleurige en originele fietskunstwerken gaan tegenkomen,” zegt schepen voor Cultuur Jan Michielsen (CD&V). “In deze coronatijden is het zeker ook een extra toeristische troef. Een plannetje kan je downloaden op de website van de Stad, of afhalen op de Dienst voor Toerisme. En zo kan je proberen om tijdens de zomer alle werken te ontdekken.”


Schepen voor Welzijn en Gelijke Kansen Bart Michiels (CD&V) is al even enthousiast: “Het is fantastisch hoe Agnes en Jenny zoveel mensen hebben kunnen meetrekken in hun verhaal. Het is ontroerend om te zien hoe ze de talenten van zoveel mensen heeft kunnen aanspreken. Iedereen kon en mocht meedoen, van de mensen van Den Brand over nieuwkomersgroepen tot klassiekere socio-culturele verenigingen. Hun talent is nu overal in onze stad te zien. In de Ban(d) van de Fiets is een uniek inclusief project dat niemand onberoerd zal laten.”